Gerda Kaspers

gerdaGerda Kaspers is groepsbegeleidster in het basisonderwijs. Al ruim 25 jaar werkt zij als groepsleerkracht van de groepen 1 en 2. Ze heeft zich verder ontwikkeld op het gebied van coaching, focussen met kinderen, verlies en rouw bij kinderen en kinderyoga.

“De reden dat een kind zich onvriendelijk gedraagt of iets stuk maakt, is altijd onschuldig. Soms is ze speels en vrolijk en een andere keer als ze agressief of boos is, is ze ongelukkig of in de war. Hoe lastiger het gedrag, hoe meer het kind in pijn is en jouw liefde en begrip nodig heeft. Met andere woorden, er is bij kinderen niet zo iets als slecht gedrag. In plaats daarvan is er een kind dat het beste doet wat ze kan en wij begrijpen haar niet.” – Naomi Aldort

Deze laatste zin  “en wij begrijpen haar/hem niet”  is waar het omgaat. Wat ‘zegt’ een kind of jongere met dat moeilijke gedrag of met die boze buien ? Wat gebeurt er dan ?

Dat is mijn passie, kinderen en jongeren begeleiden zodat ze zelf stapje voor stapje  verder komen in hun eigen proces. Heel vaak hoeven er geen woorden aan gegeven te worden, maar kan het door een vorm van expressie of bepaalde yoga houdingen duidelijk worden.

Kinderen kunnen veel vertellen zonder te praten.