Nieuwsbrief winter 2014

Blijf je verwonderen

                            Ynse

Deze nieuwsbrief begint SAM_1120 met de woorden die Ynse Stapert ons meegaf en dat is ook wat wij de lezer toewensen. Bijna een jaar lang wisten we dat het afscheid onvermijdelijk zou komen. Bewonderingswaardig zoals Ynse, Marta en zijn familie deze laatste fase van zijn leven hebben vormgegeven. Ynse was onze inspirator voor het KinderFocussen en hoe je dat kan overdragen aan groepen. Wij dragen zijn woorden in ons hart met ons mee.

Veranderingen binnen The Focusing Institute

Een nieuwjaar is begonnen voor ons, een jaar waarin veel veranderingen gaan plaatsvinden. Zo is The Focusing Institute bezig met het laten ontvouwen van een nieuwe bestuursvorm. Vlak voor de jaarswisseling vonden  Gene Gendlin en zijn vrouw Mary Hendrix het tijd om zich terug te trekken uit het bestuur. Co-director Kye Nelsen diende haar ontslag in. En last but not least heeft Melinda Darer, onze steun en toeverlaat voor de organisatie, zich teruggetrokken uit haar functie. Wij zullen hun inbreng missen én er is ruimte ontstaan voor een nieuwe organisatievorm. Hoe dit gaat worden vormgegeven zal in de loop van het jaar duidelijk worden. Een interim bestuur is aangesteld en Elizabeth Kanton zal zo veel mogelijk de taken van Melinda overnemen. In mei komend jaar is er een coördinators meeting waarin nieuwe stappen genomen gaan worden.

Eduzon

Nieuw is de samenwerking  met Eduzon. Een organisatie die  kinderen en jongeren helpt die zijn vastgelopen in hun ontwikkeling of dit dreigen te gaan doen. Missie is om zicht  te bieden op de eigen mogelijkheden en hen te ondersteunen in hun ontwikkelingsproces. De eigen talenten, wensen en behoeften zijn daarbij het startpunt.

Opleiding tot KinderFocusCoach

Op dit moment wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een opleidingstraject tot KinderFocusCoach. In samenwerking met René Veugelers wordt de opleiding gestalte gegeven. Een post-HBO opleiding voor kindertherapeuten, leerkrachten, agogen, die Focusing willen integreren in hun werk met kinderen. In september hopen wij te starten met dit nieuwe aanbod. Het wordt een jaar traject van 10 contactdagen (1 keer per maand) in Utrecht met thuisopdrachten. Mocht je nu al geïnteresseerd zijn en of vragen hebben laat het ons dan weten. Accreditaties bij verschillende beroepsverenigingen zijn in aanvraag. De opleiding wordt erkend door The Focusing Institute. Na dit traject kun je je inschrijven als ChildFocusingCompanion bij The Focusing Institute.

De Introductieworkshop Focusing: De kracht van Focusing leren kennen, van 10 januari was een succes en bleek te voldoen aan een behoefte. Het moto was”meer Flow en minder moeten in je leven bewerkstelligen”. De Ruimte zal deze workshop vaker aan gaan bieden. Na deze dag zijn er desgewenst vervolg mogelijkheden naar keuze:2 dagen waarin we stilstaan bij de afzonderlijke Focusstappen, wat helpend kan zijn bij blokkades en innerlijke kritische processen. Na het volgen van deze dagen krijg je een certificaat die gelijk staat aan de basiscursus Focussen. Na de introductie dag is het ook mogelijk om een specialisatie traject voor KinderfFocusing te volgen, dit zijn 5 vrijdagen.

Kanker en Gezin

Nieuw is het aanbod voor gezinnen die geconfronteerd zijn met de diagnose kanker. “Het is nu een jaar geleden dat ik, Harriët de diagnose kreeg. Het werd een pittig jaar door de behandeling en niet alleen voor mij maar voor het hele gezin. Ik voelde me bevoorrecht door wat ik in mijn leven verzameld heb aan technieken en vaardigheden om met alles wat er op ons pad kwam om te gaan. Nu na een jaar kunnen we zeggen dat we hier sterker zijn uitgekomen. Al zal er altijd een periode vóór en een periode ná de diagnose zijn”. Het aanbod voor gezinnen bestaat uit Focusing en Beeldende Gezinstherapie.

Ruimte maken

Ruimte maken” zal ook in het nieuwe aanbod komen. Dit is een techniek eenvoudig te leren en helpt weer bij je zelf te komen, wanneer er (te) veel in je leven is waar je mee om moet gaan en wordt gecombineerd met beeldend werken. Individueel of in groepsverband.

Nieuwe prijzen en vergoedingen in 2014

Met ingang van het nieuwe jaar zijn de kosten van de therapieën en cursussen aangepast. Ook de zorgverzekeraars hebben hun vergoeding aangepast.

Agenda de Ruimte 2014

Open focusavond 2014: 20 januari, 17 februari, 17 maart, 21 april, 19 mei, 16 juni graag van te voren aanmelden, kosten 5 euro per avond.

Introductieworkshop Focusing: De kracht van Focusing leren kennen: 14 maart

KinderFocussen: data in overleg 5 vrijdagen, na het volgen van een introductieworkshop Focussen of vergelijkbare ervaring.

Vervolg Introductiedag: data in overleg 2 vrijdagen.

21 t/m 25 maart Being Serious Playful: 4 daagse Internationale KinderFocusTraining in samenwerking met René Veugelers, Locatie Centrum de Bron, Nijeholtpade

5 april: KinderFocusdag te Breda

v.a.6 april:  Opleiding tot Focustrainer  

14 t/m 20 april: Treasure Maps to the Soul, door Ann Weiser Cornell en Barbara McGavin, Locatie de Bron, te Nijeholtpade

28 juli t/m 3 augustus: Being Serious playful: 6 dagse internationale KinderFocustraining in samenwerking met René Veugelers, Locatie Centrum de Bron, Nijeholtpade

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.