Focusing is luisteren naar en stilstaan bij signalen van je lichaam. Waardoor je beter met emoties leert omgaan, weloverwogen keuzes gaat maken en beter voor jezelf gaat opkomen. Iedereen kan focussen leren!

Focusing Basiscursus 3 dagen
Na basiscursus heb je geoefend met een aantal basisvaardigheden van Focusing en weet je hoe je zelf of met een maatje verder kunt met het toepassen van Focusing in je persoonlijke en professionele ontwikkeling lees meer

Focusing Gevorderden 6 dagen of 12 ochtenden
In de vervolgcursus leer je de basisvaardigheden van Focusing verder te ontwikkelen en te verfijnen. Er is nu meer aandacht voor barrières die je tegen kunt komen zoals innerlijke kritische processen en het kind van binnen”. Ook komen de toepassingsmogelijkheden van het Focussen in het dagelijks leven aanbod. Je oefent in aandachtig aanwezig- zijn bij wat er van binnen is. Het vertrouwen in het proces kan groeien, doordat je merkt dat “het paard vaak zelf de weg naar huis wel weet”.

Dag 3 en 4 leer je hoe jij en je focusmaatje elkaar kunnen begeleiden bij het Focussen. Wat kan de begeleider doen om de focusser te ondersteunen  bij zijn of haar focusproces? En vooral wat moet de begeleider niet doen! Er is aandacht voor het scheppen van een veilige ruimte (zowel voor jezelf als voor de ander) werkelijk luisteren en het proces helpen dragen. Hoe beter je leert het proces van een ander met aandacht en respect te begeleiden, des te beter ben je ook in staat jezelf te begeleiden.

Dag 5 en 6 ga je de mogelijkheden van het begeleiden verder verkennen en verfijnen. Ook is er aandacht voor specifieke situaties die zich voor kunnen doen bij het begeleiden van een focusser. Je leert bijvoorbeeld de focusser te helpen omgaan met blokkades en beperkende oude patronen, innerlijke kritische processen en “het kind van binnen”. Na de cursus Focusing Gevorderden kun je de FocusBegeleiders opleiding volgen.

Focustrainer: Harriët Teeuw, gecertificeerd door TIFI, The International Focusing Institute (2005, New York)
Locatie: De Ruimte, Hoofdweg 243, 8475 CA Nijeholtpade of in compagnie
Studiebelasting: 3 lesdagen: 18 uur, zelfstudie tot 12 uur Lestijden 10.00 tot 17.00 Accreditatie Register Vaktherapie
Kosten: Basiscursus: €345 voor particulieren, €425 bij vergoeding door de werkgever  inclusief cursusmateriaal en lunch. Gevorderden: €690, €950 bij vergoeding door de werkgever.
Toegankelijk voor iedereen
Eerstvolgende Basiscursus: bij voldoende belangstelling
Focusing voor gevorderen: 12 donderdagochtenden, maandelijks muv de schoolvakanties, va 24 maart
Toegankelijk na de basiscursus of daaraan gelijke ervaring met Focusing

Voor meer informatie of het inschrijf formulier klik hier.

Workshop: Innerlijke kritische processen en patronen
Innerlijke kritische processen  kunnen je dagelijkse doen en laten sterk beïnvloeden. In deze workshop ga jij ontdekken hoe je zelf-veroordelende reacties tot bondgenoot kunt maken, in plaats van wegduwen of bevechten. Lees meer

Workshop: Focusing en Dromen
Met Focusing en Dromen werken we vanuit de visie van Gene Gendlin: Iedere droom brengt nieuwe energie! Het “nieuwe” geeft de juiste richting aan je leven. Focussend omgaan met dromen betekent dat de dromer bij zichzelf zoekt wat de droom hem brengt, daaruit komt vaak nieuwe informatie voort, informatie die verrassend afwijkt van wat dromen-boeken zeggen en/of van wat de dromer al meende te weten lees meer

Supervisie
Individuele Methodische Supervisie is mogelijk na het volgen van minimaal de basiscursus Focusing of na de jaartraining tot KinderFocusCoach/Dynamic Expressive Focusing. Supervisie is vraag gestuurd en voor mensen die Focusing of KinderFocussen graag in hun werk willen integreren en toepassen. Vraag naar de mogelijkheden dan maken we afspraken op maat.

Kijk hier voor de Algemene Voorwaarden en de Klachtenregeling